Auteurs
LIESBETH BENEDER
Liesbeth Beneder studeerde Filosofie en Science & Technology aan de Universiteit van Amsterdam en in Parijs aan Sciences Po. Ze sloot haar studie af met een onderzoek naar de problemen rond de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam aan de hand van het werk van Bruno Latour. De afgelopen jaren werkte ze als docent Wetenschapsfilosofie bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam en daarnaast als redactieassistent bij De Groene Amsterdammer. Sinds eind 2015 is zij als docent en onderzoeker werkzaam bij het Julius Centrum van het UMC Utrecht.
Contactinformatie: liesbeth.beneder@gmail.com
ROBERT CHESAL
Robert Chesal is onderzoeksjournalist, auteur, vertaler en docent Journalistiek. Tussen 1991 en 2012 werkte hij als multimediajournalist voor Radio Nederland Wereldomroep. In 2010 won Chesal samen met verslaggever Joep Dohmen van NRC Handelsblad drie prijzen, waaronder de titel ‘Journalist van het Jaar’, voor een reeks primeurs over seksueel misbruik van minderjarigen door ambtsbroeders van de Rooms-katholieke Kerk. Chesal won eerder prijzen op het New York Festival voor zijn radiodocumentaires. In 2012 schreef hij Een verzwegen leven over het openbreken van het kerkelijk misbruikschandaal en over zijn eigen misbruik als kind in zijn geboorteland Amerika. Zijn onderzoeksverhalen zijn verschenen in zowel Nederlandse als Britse en Amerikaanse nieuwsmedia. Sinds 2012 doceert Chesal journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en Leiden University College.
Contactinformatie: r.chesal@gmail.com
JAN WILLEM DUYVENDAK
Jan Willem Duyvendak is socioloog en faculteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder was hij directeur van het Verwey-Jonker Instituut (1999-2003) en hoogleraar Samenlevingsopbouw aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij studeerde sociologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen. Zijn belangrijkste onderzoeksterreinen zijn veranderingen in de verzorgingsstaat, sociale bewegingen, emoties en nativisme. Zijn laatste boeken zijn The Politics of Home. Nostalgia and Belonging in Western Europe and the United States (Palgrave Macmillan, 2011), European States and Their Muslim Citizens. The Impact of Institutions on Perceptions and Boundaries (Cambridge University Press, 2014, co-edited with John Bowen, Christophe Bertossi and Mona Lena Krook), en Players and Arenas. The Interactive Dynamics of Protest (Amsterdam University Press, 2015, co-edited with James M. Jasper). In 2013-2014 was Duyvendak distinguished fellow van Advanced Research Collaborative van het Graduate Center van de City University of New York. In 2016 is hij fellow aan de Paris Institute for Advanced Studies.
Contactinformatie: w.g.j.duyvendak@uva.nl
ROB VAN ES
Dr. Rob van Es is parttime universitair docent Organisatiefilosofie aan de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de cultuur, ethiek en politiek van organiseren en geeft daarin ook onderwijs. Als consultant is hij werkzaam bij overheidsorganisaties en bedrijven: www.robvanes.com. Hij publiceerde drie boeken over ethiek in organisaties waaronder Professionele ethiek. Morele besluitvorming in organisaties en professies (2011). Daarnaast redigeerde hij twee boeken over het veranderen van organisatiecultuur. Zijn boek Veranderdiagnose. De onderstroom van organiseren werd in 2009 gekozen tot Managementboek van het Jaar.
Contactinformatie: rvanes@uva.nl
ERIK GERRITSEN
Dr. Erik Gerritsen EMIM, politicoloog en Master of Information Management, is sinds 2015 secretaris-generaal bij het ministerie van VWS. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van Jeugdbescherming Regio Amsterdam (voorheen Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam). In 2008 was hij als kennisambassadeur namens de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor verbetering van de samenwerking tussen de gemeente en de twee Amsterdamse universiteiten en startte hij met een promotieonderzoek over de slimme gemeente dat hij in 2011 afrondde. Van 2000 tot 2007 was hij gemeentesecretaris van de gemeente Amsterdam. Daarvoor was hij vijftien jaar werkzaam bij de Rijksoverheid, onder meer als directeur Financieel-Economische Zaken en plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend directeur Financieel-Economische Zaken bij het ministerie van Financiën.
Contactinformatie: e.gerritsen@minvws.nl
FLOORTJE MOES
Floortje Moes is als promovenda verbonden aan de afdeling Health, Ethics and Society van de Universiteit van Maastricht. Eerder werkte zij als docent Wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en als onderzoeker voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Ze studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam, Conflictstudies & Mensenrechten aan de Universiteit Utrecht, en International Business in Amsterdam, Chili en Brazilië.
Contactinformatie: f.moes@maastrichtuniversity.nl
WILLEM NIJKERK
Willem Nijkerk studeerde van 1989 tot 1995 Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie is hij in 1996 gaan werken als stafjurist op het landelijk hoofdkantoor van het Openbaar Ministerie, het Parket-Generaal. Na nog een aantal jaren eveneens te hebben gewerkt als stafjurist en beleidsmedewerker op het arrondissementsparket Utrecht, werd hij daar in 2002 benoemd tot officier van justitie (OvJ). Sinds 2009 werkt hij als senior officier van justitie op het arrondissementsparket Amsterdam. Hij geeft leiding aan een team van officieren en parketsecretarissen dat strafrechtelijke onderzoeken verricht en strafzaken vervolgt uit Amsterdam-West, Amsterdam-Zuid en Amstelveen. Het gaat daarbij om zogeheten zedenzaken (aanranding, verkrachting, kinderporno), geweld (waaronder moord en doodslag), drugshandel, oplichting, overvallen en inbraken. Tevens is hij portefeuillehouder High Impact Crimes en plaatsvervangend persofficier.
Contactinformatie: w.j.nijkerk@om.nl
LEENDERT VAN DER PLAS
Leendert van der Plas studeerde aan de Nederlandse Politieacademie en de Universiteit van Amsterdam, Inlichtingen- en Veiligheidsstudies. Hij heeft internationaal voor de Nationale politie en de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) gewerkt. Van der Plas is deskundige in de bestrijding van terreur, zware georganiseerde criminaliteit, bijzondere opsporing zoals politiële infiltratie, observatieteams en criminele inlichtingen. Van der Plas was nauw betrokken bij het intelligence proces van de IRT-affaire en was recherchechef voor de Nederlandse politie op Aruba. Op dit moment is hij directeur van SoSecure en het Kenniscentrum Security Intelligence en initieerde de proactieve beveiligingsmethode Predictive Profiling en het Security Intelligence Management model voor informatiegestuurde beveiliging in de private beveiligingssector.
Contactinformatie: Lvanderplas@SoSecure.nl
WOUTER POCORNIE
Wouter Pocornie studeerde Architectuur en Stedenbouw (Urbanism) aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Tijdens zijn studie deed hij onder meer onderzoek naar slums in El Salvador, Nigeria, China en Haïti. Momenteel werkt hij op het gebied van Research & Development bij EGM Architecten. Daarnaast werkt Wouter aan verschillende projecten en initiatieven via zijn eenmanszaak 26H. Hij is ambassadeur voor het onlineplatform Architecture in Development in Amsterdam (AiD).
Contactinformatie: pocs26@gmail.com
PHILIP VAN PRAAG
Dr. Philip van Praag was van 1977 tot 2014 verbonden aan de afdeling Politicologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft jarenlang het programma Politieke Processen en Structuren aan eerstejaarsstudenten Politicologie gegeven. Ook heeft hij meegeholpen met het opzetten en geven van het programma Poldox, over theorie en praktijk van documentaires. Als politicoloog houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van verkiezingscampagnes in Nederland. Zijn onderzoek richt zich daarbij onder andere op de professionalisering van campagnes, de rol van televisiedebatten, het televisienieuws en sociale media. Hij publiceerde verschillende boeken over Nederlandse campagnes en de veranderende relatie tussen media en politiek (Brants & Van Praag, 2005; Van Praag & Brants, 2014). Het volgen van de verkiezingscampagnes in de VS en de vele wetenschappelijke publicaties daarover is een onmisbaar onderdeel hiervan.
Contactinformatie: p.vanpraag@uva.nl
GERARD VAN REEKUM
Gerard van Reekum heeft een achtergrond in community organization, marketing en organisatiekunde. Aanvankelijk wijdde hij zich aan de introductie van het marketingconcept in de gesubsidieerde non-profitsector, waarna zijn aandacht verschoof naar de organisatie van professional services in het bedrijfsleven en bij de overheid. Gerard is werkzaam als consultant met een focus op de organiseerprocessen tussen verschillende sociale systemen. Recentelijk werkte hij aan het geschikt en beschikbaar krijgen van een informatiesysteem van het Havenbedrijf Rotterdam voor gebruik door de havenmeester van Amsterdam.
Contactinformatie: gerard@reekum.net
JULISKA VAN ROSSUM
Drs. Juliska van Rossum is docent Politicologie aan de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en houdt zich daarnaast bezig met zingeving in organisaties. Eerder werkte zij als communicatie- en bestuursadviseur. Juliska studeerde Theologie en Politicologie, en studeerde af op het onderwerp ‘maatschappelijk verantwoord organiseren’. Zij schreef over ‘meervoudig kijken in organisaties’ in Werken met Leren Veranderen (Boersema-Vermeer & De Groot, 2016).
Contactinformatie: j.s.vanrossum@uva.nl
LINDE SIMPSON
Linde Simpson rondde in 2015 de bachelor Culturele Antropologie af aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie richtte zij zich vooral op de relatie tussen sport en cultuur, met een nadruk op nationalisme. Zo schreef zij papers over onder andere de rol van pijn voor atleten, de manier waarop gender als een community geuit wordt in sport, en de gelijkenissen tussen het ideaal van een perfectioneerbaar lichaam voor atleten en de American Dream. Zij is als Online Communicatie Commissie- en Arbitrage Commissielid actief in het oprichten van de Nederlandse bond voor Historische Europese Krijgskunsten, en schrijft daarnaast voor de website Appalachian Trials over langeafstandswandelen en buitensport.
Contactinformatie: lindesimp@upcmail.com
CHARLEY STARKEN
Charley Starken is masterstudent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze volgt de afstudeerrichting Bestuur en Beleid. In 2014 maakte Charley de documentaire ‘Buurtsoep’, over zelforganisatie in Amsterdam-Noord, in het kader van het talentvak Hervorming Stedelijke Vernieuwing van de Universiteit van Amsterdam en het Documentaire Instituut Amsterdam. Ook is Charley hoofdredacteur van het politicologenblad Discorsi.
Contactinformatie: charleystarken@hotmail.com
IMRAT VERHOEVEN
Imrat Verhoeven is universitair docent Bestuur en Beleid bij de afdeling Politicologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de verhoudingen tussen burgers en overheid. Zijn onderzoek richt zich momenteel op de overheidsrol bij het ondersteunen van bewonersinitiatieven en vrijwillige zorg en op het overheidsactivisme van lagere overheden die hun burgers mobiliseren tegen ongewenst beleid van hogere overheden. Een ander thema in zijn onderzoeken is de rol van emoties in het ontstaan en beslechten van beleidsconflicten.
Contactinformatie: i.verhoeven@uva.nl
ROOS VERMIJS
Roos Vermijs studeerde in 2015 af aan de Universiteit van Amsterdam met een scriptie waarin ze de rol van democratie en de verhouding tussen parkbezoeker en beleidsmakers in Amsterdamse parken onderzocht. Ondertussen is zij zelf deel van een park geworden, het Amsterdamse Flevopark. Niet alleen woont ze in een van de monumentale tuindershuisjes midden in het park, ze is tevens medeoprichter van Het Park, een cultureel centrum in wording, rond diezelfde huisjes. Gedreven vanuit een onstilbare interesse in stedelijke en maatschappelijke vraagstukken heeft ze zich in haar studie Algemene Sociale Wetenschappen gericht op de Urban Studies. Ze hoopt zich op dit gebied de komende jaren te ontwikkelen in de praktijk. Door mee te werken aan oplossingen voor stedelijke vraagstukken, wil ze stedelijk beleid en de wensen van stedelingen dichter bij elkaar brengen om tot een stad in balans te komen, waar iedereen zich thuis kan voelen.
Contactinformatie: roosvermijs@gmail.com
FREEK VLEMMIX
Freek Vlemmix is communicatieadviseur bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Hij studeerde Taal en Communicatie en Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2015 rondde hij de Master Bestuur en Beleid (Politicologie) af met een scriptieonderzoek naar vormen van ‘experimentalist governance’ in het Nederlands beroepsonderwijs, met als titel ‘Publiek-private samenwerking in het beroepsonderwijs. Een onderzoek naar de aansturing van Centra voor Innovatief Vakmanschap en Centres of Expertise’.
Contactinformatie: freek.vlemmix@gmail.com
GLORIA WEKKER
Gloria Wekker is emeritus hoogleraar in Gender Studies, Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit Utrecht. Als sociaal en cultureel antropoloog is zij gespecialiseerd in Gender Studies, Seksualiteitsstudies, Afrikaans-Amerikaanse en Caraïbische Studies. Zij is de auteur van The Politics of Passion; Women’s sexual Culture in the Afro-Surinamese Diaspora (Columbia University Press, 2006), waarvoor ze in 2007 de Ruth Benedict Prize van de American Anthropological Association ontving. Haar volgende boek is White Innocence; Paradoxes of Colonialism and Race (Duke University Press, 2016). Haar onderzoeksthema’s zijn: constructies van seksuele subjectiviteit in de zwarte Diaspora; gegenderde en geracialiseerde kennissystemen in de Nederlandse academie en samenleving, en de geschiedenis van de zwarte, migranten-, vluchtelingen- en vrouwenbeweging in Nederland.
Contactinformatie: g.d.wekker@uu.nl
CASPER ZWEERUS
Casper Zweerus is derdejaarsstudent Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en voltijds mediaverslaafde. Hij heeft een achtergrond in neurologie en is tevens kunstenaar, ondernemer en docent, en geeft onder andere lessen over filmtechniek en analyse. Met een specialisatie in film is Casper vooral geïnteresseerd in hoe The Wire een representatie is van de straatcultuur van Baltimore en hoe verscheidene filmische technieken in The Wire worden toegepast om zo een gevoel van realisme bij de kijker te vergroten.
Contactinformatie: c.zweerus@hotmail.com